Skip to content
Blog 26 sierpnia 2025

Rogale Marcina – Świętuj dzień Świętego Marcina z piekarnią K.Zieliński

Dzień Świętego Marcina obchodzony jest tradycyjnie 11 listopada. Z tej okazji w naszej piekarni pojawiają się wyjątkowe Rogale Marcina które są nieodłącznym elementem tego dnia! Tradycja wypiekania tych słodkich rogali sięga lat, a my z dumą kontynuujemy tę piękną, kulinarną historię.

rogale-swietomarcinskie

Dlaczego Rogale Świętomarcińskie te rogale są tak wyjątkowe?

  • Wykonane z ciasta półfrancuskiego, które jest delikatnie kruche na zewnątrz i miękkie w środku.
  • Wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku, orzechów, migdałów i kandyzowanych owoców – unikatowa mieszanka, którą ciężko znaleźć w innych wypiekach.
  • Rogale są hojnie polane lukrem i posypane posiekanymi orzechami, co nadaje im jeszcze więcej smaku i aromatu.

Legenda o rogalach marcińskich

Legenda mówi, że rogale powstały na cześć św. Marcina, który jeździł na białym koniu, pomagając biednym. Charakterystyczny kształt rogalików nawiązuje do końskiej podkowy. Od tego czasu rogale stały się symbolem święta, a ich smak doceniły miliony ludzi w całej Polsce.

Rogale Macina w piekarni K.Zieliński

Rogale marcińskie są dostępne na miejscu w naszych piekarniach w Mławie, Działdowie, Lubawie, Płocku, Ciechanowie, Przasnyszu, Sierpcu i w Nidzicy – idealne na rodzinne spotkania i świętowanie. Idealne zarówno do kawki jak i herbatki.

 Nie czekaj – poczuj smak tradycji już dziś!

Michał Zieliński
Michał Zieliński
Właściciel piekarni, technolog żywności
Od lat prowadzi piekarnię, którą założył jego ojciec. Z oddaniem dba o najwyższą jakość pieczywa, nieustannie rozwijając firmę i jej ofertę.

Mogą Cię też zainteresować

CHLEB GRAHAM 3 — kopia
Michał Zieliński

Chleb i bułki typu graham – dlaczego warto włączyć do swojej diety?

Zastanawiasz się, które pieczywo będzie najlepszym wyborem na co dzień? Jednym z wypieków, po który regularnie wracają nasi klienci, jest chleb graham i klasyczna bułka grahamka.

Blog
02 września 2025
jaki chleb na diecie keto
Michał Zieliński

Jaki chleb na diecie keto, a jaki na low-carb?

Dieta ketogeniczna (w skrócie dieta keto) to sposób odżywiania, w którym niemal całkowicie eliminuje się węglowodany, aby wprowadzić organizm w stan ketozy. Na diecie ketogenicznej klasyczne tradycyjne pieczywo, wypiekane z mąki pszennej i żytniej jest niedozwolone, ponieważ stanowi bogate źródło węglowodanów i podnosi poziom glukozy we krwi.

Blog
02 września 2025
chleb żytni
Michał Zieliński

Chleb żytni – poznaj jego właściwości i zalety

Chleb żytni ma opinię jednego z najzdrowszych wypieków. Poznaj wszystkie zalety i wady chleba żytniego oraz sprawdź, które jego odmiany warto włączyć do codziennej diety.

Blog
02 września 2025
sibo i ibs
Michał Zieliński

Jaki chleb przy SIBO i IBS – na przykładzie oferty piekarni K. Zieliński

Coraz częściej pytacie nas, jaki chleb przy SIBO i IBS będzie najlepszy i które pieczywo z naszej oferty sprawdzi się przy wrażliwym układzie pokarmowym. Rozumiemy te obawy – zespół jelita drażliwego i SIBO to przewlekłe dolegliwości, które wiążą się z bólem brzucha, wzdęciami i nietolerancjami pokarmowymi. To właśnie dlatego tak ważny staje się świadomy wybór pieczywa.

Blog
02 września 2025
2147761335
Michał Zieliński

Chleb razowy – zalety i wady

Z doświadczenia wiemy, że chleb razowy ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni cenią go za sytość i aromat, inni narzekają na ciężkość i kwaskowy smak. Jakie są jego zalety i wady w codziennej diecie?

Blog
02 września 2025
WeQRv3EkzjWYRhT
Michał Zieliński

Piekarz na 5 gwiazdek – wyróżnienie dla piekarni K.Zieliński 2024

W październiku 2024 roku nasza piekarnia zdobyła prestiżowy tytuł „Piekarz na 5 gwiazdek”! To dla nas ogromne wyróżnienie, które potwierdza naszą pasję do piekarnictwa oraz zaangażowanie w jakość naszych produktów.

Blog
26 sierpnia 2025
xr:d:DAFpEoMzPeg:96,j:4789984077828176537,t:23101311
Michał Zieliński

Dzień chleba – 16 października

Święto Chleba to doskonała okazja do podzielenia się tą miłością do pieczywa z innymi. Święto Chleba bowiem to czas, by cieszyć się smakiem, tradycją i wspólnotą, które chleb nam oferuje.

Blog
26 sierpnia 2025

Pieczywo z pasją. Ciasta pełne miłości.
Torty, które budują wspomnienia.

Pozwól nam stać się częścią Twoich najpiękniejszych chwil