Rogale Marcina – Świętuj dzień Świętego Marcina z piekarnią K.Zieliński
Dzień Świętego Marcina obchodzony jest tradycyjnie 11 listopada. Z tej okazji w naszej piekarni pojawiają się wyjątkowe Rogale Marcina które są nieodłącznym elementem tego dnia! Tradycja wypiekania tych słodkich rogali sięga lat, a my z dumą kontynuujemy tę piękną, kulinarną historię.
Dlaczego Rogale Świętomarcińskie te rogale są tak wyjątkowe?
- Wykonane z ciasta półfrancuskiego, które jest delikatnie kruche na zewnątrz i miękkie w środku.
- Wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku, orzechów, migdałów i kandyzowanych owoców – unikatowa mieszanka, którą ciężko znaleźć w innych wypiekach.
- Rogale są hojnie polane lukrem i posypane posiekanymi orzechami, co nadaje im jeszcze więcej smaku i aromatu.
Legenda o rogalach marcińskich
Legenda mówi, że rogale powstały na cześć św. Marcina, który jeździł na białym koniu, pomagając biednym. Charakterystyczny kształt rogalików nawiązuje do końskiej podkowy. Od tego czasu rogale stały się symbolem święta, a ich smak doceniły miliony ludzi w całej Polsce.
Rogale Macina w piekarni K.Zieliński
Rogale marcińskie są dostępne na miejscu w naszych piekarniach w Mławie, Działdowie, Lubawie, Płocku, Ciechanowie, Przasnyszu, Sierpcu i w Nidzicy – idealne na rodzinne spotkania i świętowanie. Idealne zarówno do kawki jak i herbatki.